Friedrich H. Lewy

(1885 - 1950) föddes i Berlin, där han också började sina medicinska studier. Studierna fortsatte i Zürich och Breslau för att avslutas i Berlin. Han var redan från början intresserad av neurologi och neurofysiologi. Under sin tyska tid arbetade han bl.a. i München tillsammans med bl.a. Creutzfeldt och Jakob vid Alois Altzheimers laboratorium. Lewy var den förste som beskrev de inklusionskroppar som skulle få hans namn (Lewy bodies). Den akademiska karriärsstegen började med en privatdocentur och avslutades som professor i neurologi och internmedicin. Han utvecklade nu i Berlin ett institut för neurologisk forskning som dess chef, men året efter utnämningen fick han fly utomlands från den gryende nazismen. Via London kom han och familjen till USA, där han arbetade och bodde till sin död.
Bäste läsare!
 
En spirande grönska håller på att gå över i sommar! Det är dags att fundera över feriernas innehåll: stugan, båten, cabben måhända, golfresorna...
 
Och så har vi de förhoppningsvis få regniga dagarna. Då kan det vara trevligt att surfa runt lite på vår hemsida och titta över gamla artiklar och kommentarer i Orion Pharma NEUROLOGI, som nu finns komplett från 2000 och framåt. Vill du inte glida runt på måfå mellan numren, kan du använda vår utmärkta sökmotor. Gå in på Orionpharma.se/OPN så får du se hur elegant det är.
 
MEN – innan dess är det ett nytt nummer som gäller, det du håller i handen om du läser pappersversionen eller ser framför dig på skärmen om du föredrar nätversionen.
 
Som vanligt är det en djupdykning inom områdena Parkinson, Epilepsi och Beroende.
 
Vi tar mer än gärna emot förslag på bra framtida konferenser inom våra tre huvudområden.
 
Kom också gärna med förslag till omslagsdamer och herrar. Vår förstasida med “kändisporträtt” är synnerligen uppskattat. Hela gänget fram till förra året finns samlat på en CD-skiva. Är du intresserad – hör av dig till informationsavdelningen (adress finns på sista sidan).
 
Nästa nummer av tidskriften utkommer i slutet av september, lite tidigare om du prenumererar på nätversionen (du får ett e-mail när OPN finns tillgänglig).
 
Trevlig sommar!
Redaktören