Philippe Gaucher

(1854 – 1919) började sin bana som militär och även i sin dagliga gärning som läkare utmärkte han sig under första världskriget. Denne färgstarke fransman blev specialist inom dermatologin, speciellt inom veneriska sjukdomar. Dock är hans namn mest förknippat med den sjukdomsbild som än idag benämns Gauchers sjukdom, som han 1882 beskrev i sin doktorsavhandling. Sjukdomen indelas i tre grupper: typ 1 är icke-neurologisk och kan debutera även i vuxen ålder. Sjukdomsbilden domineras av lever-, mjält- och benkomplikationer. Typ 2 kännetecknas av en hjärnstamskada som vanligen leder till döden inom de tre första levnadsåren. Typ 3 är en subakut form som vanligen debuterar i barndomen med långsamt tilltagande neurologiska symtom med bl.a. myoklona kramper. En variant av typ 3 är norrbottenformen. Gaucher dog i Paris 1919 i lunginflammation.
Bäste läsare

dags för ännu ett nummer av Orion Pharma NEUROLOGI. Det är min förhoppning att även detta nummer ska vara läsvärt och spännande. Du vet att det numera inte är någon skillnad mellan pappersversionen och nätversionen av vår tidskrift: det är samma innehåll utom beträffande konferenstipsen, som är betydligt fler på nätet. Kolla får du se!

Är du speciellt intresserad av Parkinsons sjukdom rekommenderas en titt på infomedicas hemsida (infomedica.se). Vår redaktionsmedlem Jan-Eric Wedlund har tillsammans med Helena Sunvisson skrivit en utmärkt översikt över sjukdomen från etiologi till behandling.

I detta nummer har vi glädjen att presentera en intressant avhandling om testosteron, IGF-I och stämningsläge hos män vid alkoholavgiftning. Det är Jaan Ruusa från Stockholm som förra året disputerade.

Fortsätt att tipsa om tips! Vi är sedan många år omvittnat bra på konferenstips och citeras/länkas på/från flera webbsajter. Det är vår ambition att vara så heltäckande som möjligt och det är vi med våra läsares hjälp. Skicka oss ett mejl när du vill rekommendera en bra konferens!

En ruggig vinter är tillända och vi ser fram emot grönskande ängar, sommarsol och bad. Lika yrvaket häpna blir vi varje vår när det knoppas – minsann blir det inte grönt i år också...

Angenäm sommar och väl mött till hösten önskar

Redaktören